Предности на спортот

Секогаш се вели дека практикувањето на некој вид спорт е добро и за физичкото и за менталното здравје. За многу луѓе, вршењето спорт е задолжително или мора да биде присилено бидејќи имаат седентарен начин на живот. Физичките вежби ја подобруваат менталната функција, автономијата, брзината и чувството на општа благосостојба што ни помага да имаме и подобро здравје и подобра слика. Во оваа статија ќе ви објасниме кои се придобивките од спортот. Спорт и начин на живот За многумина, спортот е дел од нивниот животен стил. Постојат такви кои вежбаат фудбал, кошарка, тенис или едноставно знаат да трчаат или сакаат некои дисциплини како што се Кросфит или кревање тежина. Постојат оние кои мислат дека оние кои се во теретана за да добијат мускулна маса или да изгубат маснотии, не спортуваат. Сепак, тие се дисциплини кои помагаат да се подобрат физичките и менталните перформанси и да се постигне целта што си ја поставил себе си. Здрави цели како стекнување мускулна маса, подобрување на атлетските перформанси, подобрување на физичката издржливост, силата или губење на вишок маснотии. Има и такви кои едноставно одат во теретана за да „влезат во форма“. Физичките вежби мора да се изведуваат преку претходно предложени програми за активности. Не можете да започнете да тренирате или да играте спорт без никакво планирање. Ако, на пример, сте решиле да добиете мускулна маса во теретана, мора да ја испланирате и диетата и тренингот. Постојат илјадници варијабли што треба да се земат предвид за да се прилагоди планирањето на вашето ниво и вашата цел. Ако сте почетник, треба да тренирате со волумен, интензитет и фреквенција што одговара на вашиот одговор и капацитет за обновување. Затоа, личните тренери прават добра работа во оваа област. Во интеракцијата што ќе се одвива помеѓу телото со просторот и времето преку движење, многу учења можат да бидат изградени врз човечкото суштество. Ова учење се постигнува со сукцесија на едукативни искуства и интернализација на спортската пракса. Тоа е, едно лице не може да ја изведува техниката добро во вежбите или совршено да вежба спорт прв пат, но тоа е искуство кое се стекнува малку по малку со текот на времето и континуираното вежбање. Ова е една од главните грешки што луѓето ги прават кога ќе започнат да играат некој спорт. Тие се надеваат дека ќе постигнат точен план и совршенство што не постојат. Подоцна, тие сфаќаат дека е поважно да бидат постојани на време отколку што бараат непостоечко совршенство. Предности на спортот врз физичкото и менталното здравје Светската здравствена организација проценува дека помеѓу 9% и 16% од смртните случаи што се случуваат во развиените земји се резултат на недостаток на физичко вежба на една личност. Ова е она што ние го нарекуваме седентарен живот. Здравствениот статус на луѓето е фундаментален фактор кој е комбиниран со други детерминанти како што се возраста, нутриционистичкиот статус, генетското дарување, стресот и тутунот. Овие променливи се оние што го сочинуваат физичкото здравје на една личност надвор од спортот. Ако начинот на живот на една личност е здрав, комбиниран со спорт, тоа може да има синергетски ефект. Toе ги видиме главните придобивки на спортот врз здравјето: • Обичното играње спорт помага да се намали пулсот во мирување. Ова помага срцето да не чука толку многу отчукувања во минута или кога ќе се обидеме, количината на крв што ја исфрламе во секој ритам се зголемува. Ова предизвикува да имаме подобра оксигенација во мозокот и нашите мускули да работат подобро како одговор. • Ја стимулира циркулацијата во срцевиот мускул со намалување на крвниот притисок и зголемување на циркулацијата на крвта во сите мускули. • Го намалува формирањето на тромби во артериите што ни помага да имаме помалку мозочни удари и церебрална тромбоза. • Многу жени се занимаваат со појава на проширени вени дури и од рана возраст. Со подобрување на циркулацијата со спорт, спречуваме појава на проширени вени бидејќи го подобруваме венското функционирање. • Кога правиме физички вежби, исто така ја зголемуваме способноста на телото да го искористи кислородот што му доаѓа преку циркулацијата. Ова делува на метаболизмот и активноста на мускулните ензими. • За оние кои имаат прекумерна тежина, физичките вежби помагаат во зголемување на внесот на маснотии при физичка активност. Ова придонесува за многу бараното слабеење и тонирање на мускулите. • Ја подобрува толеранцијата на глукоза, фаворизирајќи го третманот на дијабетес. • За оние со високо ниво на холестерол, физичките вежби можат да помогнат во намалување на лошиот холестерол и да го зголемат добриот холестерол. • Иако многумина мислат дека тој не е поврзан, една од придобивките на спортот е што придонесува за одржување на исполнет сексуален живот. • Да не заборавиме дека со спортување ќе ги зајакнеме структурите како што се коски, лигаменти, тетиви и 'рскавици, подобрување на функцијата на целиот систем на скелетните мускули и подобрување на квалитетот на животот. Придобивки од спортот од психолошки аспект Иако не е во директна корелација, постојат докази дека луѓето кои вршат физичка активност често во животот имаат полесно откажување од тутунот отколку оние кои не вршат било каков вид физичка активност. Спортот има и други придобивки од психолошките аспекти како што се: • Го зголемува чувството на благосостојба и го намалува менталниот стрес. Ова се случува благодарение на ослободувањето на ендорфин што промовира добро чувство по вежбање. • Помага во намалување на степенот на агресивност, вознемиреност, мака, лутина и депресија. Ова е од витално значење за оние луѓе кои имаат напорен живот и не знаат како добро да управуваат со своите емоции. • Го намалува чувството на замор, давајќи повеќе енергија и способност за извршување на работата. • Олеснува некои движења во секојдневниот живот со подобрување на локомоторниот систем. • Последно, но не и најмалку важно, подобрете го вашиот сон. Одморот е скоро важен како и спортот.

Секогаш се вели дека практикувањето на некој вид спорт е добро и за физичкото и за менталното здравје. За многу луѓе, вршењето спорт е задолжително или мора да се присилува бидејќи имаат седентарен начин на живот. Физичките вежби ја подобруваат менталната функција, автономијата, брзината и чувството на општа благосостојба што ни помага да имаме и подобро здравје и подобра слика.

Во оваа статија ќе објасниме што придобивките од спортот.

Спорт и начин на живот

Се чувствувате добро после спортување

За многумина, спортот е дел од нивниот животен стил. Постојат такви кои вежбаат фудбал, кошарка, тенис или едноставно знаат да трчаат или сакаат некои дисциплини како што се Кросфит или кревање тежина. Има и такви што мислат на тоа оние кои се во теретана за да добијат мускулна маса или изгубат маснотии, не спортуваат. Сепак, тие се дисциплини кои помагаат да се подобрат физичките и менталните перформанси и да се постигне целта што си ја поставил себе си. Здрави цели како што се здебелување на мускулна маса, подобрување на атлетските перформанси, подобрување на физичката издржливост, силата или губење на вишок маснотии.

Има и такви кои едноставно одат во теретана за да „влезат во форма“. Физичките вежби мора да се изведуваат преку претходно предложени програми за активности. Не можете да започнете да тренирате или да играте спорт без никакво планирање. Ако, на пример, сте решиле да добиете мускулна маса во теретана, мора да ја испланирате и диетата и тренингот. Постојат илјадници варијабли што треба да се земат предвид за да се прилагоди планирањето на вашето ниво и вашата цел. Ако сте почетник, треба да тренирате со волумен, интензитет и фреквенција што одговара на вашиот одговор и капацитет за обновување. Затоа, личните тренери прават добра работа во оваа област.

Во интеракцијата што ќе се одвива помеѓу телото со просторот и времето преку движење, многу учења можат да бидат изградени врз човечкото суштество. Ова учење се постигнува со сукцесија на едукативни искуства и интернализација на спортската пракса. Ова е, некое лице не може да изведува техника добро во вежби или да игра спорт совршено за прв пат, но тоа е искуство кое се стекнува малку по малку со текот на времето и континуираното вежбање.

Ова е една од главните грешки што луѓето ги прават кога ќе започнат да играат некој спорт. Тие се надеваат дека ќе го постигнат вистинскиот план и совршенството што не постои. Подоцна, тие сфаќаат дека е поважно да бидат постојани на време отколку што бараат непостоечко совршенство.

Предности на спортот врз физичкото и менталното здравје

Предности на спортот и физичката активност

Светската здравствена организација проценува дека помеѓу 9% и 16% од смртните случаи што се случуваат во развиените земји се должат на недостаток на физички вежби. Ова е она што ние го нарекуваме седентарен живот. Здравствениот статус на луѓето е фундаментален фактор кој е комбиниран со други детерминанти како што се возраста, нутриционистичкиот статус, генетското дарување, стресот и тутунот. Овие променливи се оние што го сочинуваат физичкото здравје на една личност надвор од спортот. Ако начинот на живот на една личност е здрав, комбиниран со спорт, тоа може да има синергетски ефект. Да ги видиме главните поенти на придобивките на спортот во здравјето:

 • Често спортување помага да се намали ритамот на срцето во мирување. Ова помага срцето да не чука толку многу отчукувања во минута или кога ќе се обидеме, количината на крв што ја исфрламе во секој ритам се зголемува. Ова предизвикува да имаме подобра оксигенација во мозокот и нашите мускули да работат подобро како одговор.
 • Стимулира циркулација во срцевиот мускул предизвикувајќи намалување на крвниот притисок и зголемување на циркулацијата на крвта во сите мускули.
 • Го намалува формирањето на тромб во рамките на артериите што ни помага да имаме помалку мозочни удари и церебрална тромбоза.
 • Многу жени се занимаваат со појава на проширени вени дури и од рана возраст. Со подобрување на циркулацијата со спорт, спречуваме појава на проширени вени бидејќи го подобруваме венското функционирање.
 • Кога правиме физички вежби, исто така ја зголемуваме способноста на телото да го искористи кислородот што му доаѓа преку циркулацијата. Ова делува на метаболизмот и активноста на мускулните ензими.
 • За оние кои имаат прекумерна тежина, физичките вежби помагаат во зголемување на внесот на маснотии при физичка активност. Ова придонесува за многу бараното слабеење и тонирање на мускулите.
 • Ја подобрува толеранцијата на глукоза фаворизирање на третман на дијабетес.
 • За оние со високо ниво на холестерол, физичките вежби можат да помогнат во намалување на лошиот холестерол и да го зголемат добриот холестерол.
 • Иако многумина сметаат дека тоа не е поврзано, една од придобивките на спортот е тоа соработува во одржување на целосен сексуален живот.
 • Да не заборавиме дека со спортување ќе ги зајакнеме структурите како што се коски, лигаменти, тетиви и 'рскавици, подобрување на функцијата на целиот систем на скелетни мускули и подобрување на квалитетот на животот.

Предности на спортот од психолошки аспект

Подобрување на перформансите

Иако не е директно поврзана, постојат докази дека луѓето кои вршат физичка активност често во животот имаат полесно откажување од тутунот отколку оние кои не вршат било каков вид физичка активност.

Спортот има и други придобивки од психолошките аспекти како што се:

 • Го зголемува чувството на благосостојба и го намалува менталниот стрес. Ова се случува благодарение на ослободувањето на ендорфин што промовира добро чувство по вежбање.
 • Помага во намалување на степенот на агресивност, вознемиреност, мака, лутина и депресија. Ова е од витално значење за оние луѓе кои имаат напорен живот и не знаат како добро да управуваат со своите емоции.
 • Го намалува чувството на замор, давајќи повеќе енергија и способност за работа.
 • Олеснува некои движења во секојдневниот живот со подобрување на локомоторниот систем.
 • Последно, но не и најмалку важно, го подобрува спиењето. Одморот е скоро важен како и спортот.

Се надевам дека со оваа информација ќе можете да дознаете повеќе за придобивките од спортот.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.