Придобивките од обрежувањето

Во многу прилики, мажите имаат тенденција да се грижат за сè што го опкружува нашиот полов орган, а исто така сме заинтересирани за болестите што може да ги претрпи, корисни активности што можеме да ги направиме со него, но и за аспектите кои, иако не се познати на нас, може да влијае на нас. некако во нашата сегашност или во блиска иднина.

Преку овој напис ќе се обидеме да откријте на многу детален начин што е обрежување, придобивките и непријатностите што ги носи и, покрај другото, ќе решиме и некои од најчестите сомнежи.

Што е обрежување?

Технички обрежувањето е хируршка операција во која кожичката е исечена и одделена од глансот, оставајќи го ова тотално откриен трајно. За да се изврши оваа операција, нормално се користи локална анестезија, иако во некои случаи и со лекарска одлука, пациентот може да биде целосно анестезиран за да се избегнат ризици или страдања за пациентот.

што е обрежување и неговите придобивки

Кожичката на пенисот на кој било маж сочинува 80% од кожата на пенисот, и во зависност од видот на обрежувањето што се спроведува, значителна количина на ткиво може да се отстрани со ризиците што може да ги носи тоа.

✅Важно: Иако многу луѓе мислат дека обрежувањето помага зголемување на големината на пенисот, тоа не е точно. Ако е она што го барате зголемете ја големината на вашиот пенис на безбеден начин сега е можно преземање на книгата Пенис мајстор од тука

Причините зошто се врши обрежување може да бидат од три вида; верски, културни или медицински. Во првите два случаи, тоа обично се прави при раѓање или кратко време после тоа. Од медицински причини може да се спроведе на која било возраст и како опција за третман на патолошка фимоза, огноотпорен баланопоститис и хронични инфекции на уринарниот тракт (ИУТ).

Историска позадина

Обрежувањето, иако може да помислиме дека тоа е пракса што се спроведува неколку години, започна да се практикува пред илјадници години и е дека првите докази за тоа се наоѓаат во египетските слики стари повеќе од 5.000 години. Очигледно и оттогаш техниката за нивно изведување еволуираше многу, но тоа не е нова практика или што се спроведува за кратко време.

Во повеќето случаи оттогаш се прави обрежување тоа се прави за културно или верско убедување, иако се повеќе се произведува со лекарски рецепт. Во сите случаи се спроведува на рана возраст и во повеќето случаи се спроведува кога мажот има само неколку дена.

Во моментов една петтина од мажите ширум светот се обрежани и на пример во САД околу 80% од мажите биле подложени на обрежување, повеќето од нив од нерелигиозни причини. Во оваа земја, обрежувањето го достигна својот врв во 60-тите години на минатиот век, каде што беа обрежани до 90% од мажите. Во моментов оваа техника се изведува кај приближно 60% од новородените мажи.

Во некои земји каде исламот или јудаизмот се мнозински религии, практично 100% од мажите се опкружени.

Во Шпанија тоа е ретка и чудна практика на која повеќето мажи се подложени на лекарски рецепт, а не од религиозни или културни причини. Ова може да се прошири и на други земји во Европската унија. На пример, во Велика Британија само околу 12% од новородените момчиња се подложени на обрежување.

Предности и недостатоци

И покрај тоа што многумина од нас може да мислат придобивките од обрежувањето можат да бидат многу. Овие можат да бидат од медицинско до сексуално ниво и ние ќе ги разгледаме подолу;

Медицински придобивки

 • Пенисот има подобра хигиена како последица на отстранување на кожичката. Покрај тоа, се спречуваат инфекции на уринарниот тракт, уште еднаш како последица на немање кожичка, што кога е потребно, потребно е често да се отстранува за да се отстрани нечистотијата.
 • Избегне можноста да страдаат од некои од најчестите патологии на пенисот како може да биде фимоза, на парафимоза О баланитис.
 • Во низок процент, помага да се спречи инфекцијата со ХИВ.
Поврзана статија:
Баланитис: Чешање и црвенило на пенисот

Сексуални придобивки

 • По обрежувањето и како поминуваат недели, па дури и месеци пенисот има тенденција да расте кога ќе се ослободи од френулумот.
 • Има зголемена сексуална изведба Бидејќи постои доцнење во ејакулацијата, дозволувајќи сексуални средби со подолго траење.
 • Дебелината на глансот ја зголемува нејзината големина додека го ослободуваше притисокот на кожичката. Ова прави големината на врвот на пенисот да изгледа многу поголема.

Недостатоци

Лошите страни на обрежувањето не се премногу, но во некои случаи може да има и такви, иако повеќето од оние што ќе ви ги покажеме подолу се исклучително ретки.

 • Во некои случаи, а намалена чувствителност на пенисот, иако се јавува само во неколку многу изолирани случаи.
 • Хеморагии.
 • Инфекции што може да стане многу вознемирувачко во областа каде што се јавуваат.
 • Повреда на уретрата.
 • Во многу ретки и исклучителни случаи, а глава ампутација.

Иако е многу раширено, не е точно дека обрежувањето помага зголемување на пенисот.

Причини зошто е потребно обрежување

Причините поради кои мажот избира обрежување се многу разновидни, иако како што рековме претходно, тие обично се главно од медицински, културни или религиозни причини. Покрај некое време, овој дел исто така се спроведува за да се спречат идните болести.

причини и причини за обрежување

За да истражувате малку подлабоко во истражувањето на овие причини, подолу ќе ви ги покажеме најпознатите и најчестите кај мажите:

 • Кожичката што не се собира кај мали деца. Практично ниту едно дете при раѓање нема кожичка што може да се повлече, па затоа не треба да се присилува под никакви околности. Со текот на годините, ова може да почне да се повлекува. Во случај дека по 4 години сè уште не може да се повлече, ќе биде потребно да се вежба обрежување.
 • Фимоза. Оваа болест што се јавува кај помалку од 1.5% од децата го прави отворот на кожичката многу тесен, спречувајќи нејзино повлекување. Тоа е едноставна и неопходна операција. Некои од главните симптоми на фимоза се иритација или крварење на работ на кожичката, чешање или болка при мокрење или неможност за мокрење на нормален начин.
Поврзана статија:
Фимоза, многу честа болест на пенисот кај мажот
 • Акутен баланопоститис. Оваа болест предизвикува во повеќето случаи црвенило и отекување на кожичката, со појава на гној и секако со појава на болка што ја прави хируршката интервенција неизбежна.
 • Парафимоза. Ова е уште една од најчесто повторуваните заболувања, а тоа е предизвикано за возврат од непозната фимоза. Човекот се обидува насилно да ја повлече кожичката, без да може потоа да се врати во првобитната положба. Ова предизвикува глансот да продолжи да притиска со последователна болка и интервенција на лекарите.
 • Обрежување за директна медицинска индикација Рак на пенисот.
 • до обидете се да избегнете сексуално преносливи болести. Многу студии и експерти покажаа дека обрежаниот човек може да биде помалку склон кон сексуално преносливи болести.
 • Избегнување на инфекции на уринарниот тракт.
 • до спречуваат идни болести. Оваа причина стана втора најчеста причина за обрежување, по религиозни причини.
 • Јудаизмот. Според книгата Битие „обрежувањето претставува завет склучен од Бог со Авраам и неговите потомци“, така што обично им се дава на мажите од оваа религија осум дена по раѓањето.
 • Исламот. Обрежувањето не се споменува директно во Куранот, но се појавува во суннетот или во она што е исто во традицијата на пророкот Мухамед. Поради оваа причина, мнозинството исповедани припадници на оваа религија се подложени на обрежување.

Дали обрежувањето влијае на сексуалното задоволство на мажот?

Ова е без сомнение прашањето на кое повеќето мажи бараат одговор. За да одговориме на тоа, мора да го кажеме тоа Да, обрежувањето влијае на сексуалното задоволство што го чувствува мажот, но ова не се зголемува или намалува, туку се менува кога имате сексуална врска или сами или со друга личност.

Главната работа што обрежувањето влијае на мажот е во чувствителноста на глансот, што преминува од преосетлив дел, до чувствителен дел од пенисот, што во некои прилики и во зависност од личноста може да се достигне за да се заблагодари многу . Постојат мажи на кои осипот на гласот со што било или предмет им е многу досаден, бидејќи е многу чувствителен. Бидејќи се обрежани, оваа прекумерна чувствителност исчезнува.

Општо, обрежувањето не влијае на сексуалното задоволство на мажот, но го менува и менува до одреден степен. Така ќе мора да научите, експериментирате и пред сè да не се фрустрирате, бидејќи со текот на времето ќе завршиме состаноци и ќе се чувствуваме пријатно во секоја сексуална врска.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.