Колку чини тетоважа?

тетовирано лице

¿Колку чини тетоважа? Пред да го знаеме конкретниот одговор на прашањето, детално ќе објасниме кои се тие и зошто нивната цена е обично повисока отколку што очекувавме на почетокот.

Со тетоважа разбираме трајна измена на бојата на кожата во која се создава, користејќи игли и други прибор што инјектираат пигменти под епидермисот. Првиот доказ за тетоважи е пронајден кај мумии кои припаѓаат на културата Чинчоро, од 2000 година п.н.е., од Перу. Овие рани тетоважи беа едноставни и само ни покажуваа линија на горната усна кај возрасни мажи.

Иако првите тетоважи се пронајдени во Перу, зборот тетоважа потекнува од самоанскиот „татуа“ што значи да се удри двапати (вообичаен метод за нивно изведување). Со текот на времето, зборот тетоважа е прилагоден на различните урбани племиња и во денешно време се нарекува и "Тату" или Тетоважи ". Последново го користат главно најинтузијастите од оваа култура.

Иако многу луѓе може да мислат поинаку, тетоважите не го менуваат карактерот на луѓето. Луѓето кои прават тетоважи бараат да ги изразат своите лични идеали преку оваа практика. Со текот на времето стана вообичаено да се гледаат тетовирани луѓе, но пред неколку години секогаш се поврзуваше со луѓе со сомнителна репутација.

Стилови на тетоважи

тетоважа на подлактицата

Со текот на годините, тетоважите станаа вообичаена и станаа толку популарни меѓу луѓето што дури можеме да ги најдеме различни програми на телевизија каде што е прикажан процесот и мотивациите на луѓето кои сакаат да направат една. Што се однесува до различните видови тетоважи, не сите салони кои вршат ваков вид на вметнување во кожата се специјализирани во сите стилови бидејќи, како што можеме да видиме подолу, има голем број, но тука ќе ги потенцираме само главните . Логично, секој вид тетоважа има своја цена, не е исто да се држиме до шаблон од салонот за тетовирање, отколку да им донесеме цртеж или да не оставиме во рацете на уметникот.

Традиционална американка позната и како Олд школа

американска тетоважа

Тоа е комбинација на светли бои со иконографија инспирирана од жените и морето, од каде можеме да видиме Голи гради жени со опашки од сирена до сидра што минуваат покрај ајкули. Но, можеме да ја најдеме и индиската тема во која наоѓаме орли, Чероки ...

Декоративни или геометриски

Овие типови тетоважи станаа најпопуларни меѓу луѓето кои сакаат да влезат во овој свет. Тие се обично монохроматски и ни покажуваат геометриски фигури споени со кругови или линии.

Ново училиште или реално

акварел-тип-тетоважа

Овој нов стил започна во 70-тите години на минатиот век во САД во кој традиционалните стилови се комбинираат со класиците и ни покажуваат реални слики кои симулираат движење на цртежот. Цената на овој вид тетоважи е обично многу поскапа од вообичаените, главно поради големиот број часови што се потребни покрај употребата на различни пигменти за да се даде поголем реализам во работата.

Акварел

Овој вид тетоважи ни претставува две главни карактеристики што не ги среќаваме кај повеќето тетоважи: избледени бои и недостаток на линии. Цртежите ни претставуваат воден изглед како да сликаме со акварели (оттука и името) и ни претставуваат црни линии кои ни го прикажуваат прегледот на цртежот.

Створил

Овие типови тетоважи се она што можеме да го најдеме во голем број салони за тетовирање, оттогаш се засноваат на шаблони што може да избере лицето што ќе тетовира. Овој вид тетоважи може делумно да нè потсетува на графити во кои прегледот е многу обележан. Тие се обично монохроматски без никакви сенки или градиенти.

Поврзана статија:
Тетоважите се елегантни

Црна и сива боја

Ова е најчестата тетоважа во многу земји, но малку по малку изгуби голем интерес, бидејќи не ни нуди многу можности за прилагодување. Овој вид тетоважи ни нудат едноставни цртежи, симболи, букви, религиозни или геометриски фигури и исто така апстрактни. За производство на нив се користи само црна боја. Овој вид тетоважи е оној што го избираат корисниците кои не се многу јасни за тоа што сакаат да направат, но сакаат да влезат во светот на тетоважите.

Дотур

За разлика од повеќето тетоважи кои доаѓаат од САД, стилот на точки е по потекло од Велика Британија и како што покажува неговото име (точката е точка на англиски) може да се преведе како плетење што се карактеризира со постојана точкаст и каде што бојата не се користи во кое било време, се користи само црна боја. Овој стил на тетоважа е оној што се препорачува за сите оние луѓе кои сакаат да научат како да прават тетоважи.

Четка

За разлика од повеќето тетоважи каде што се користи игла со пигменти, оние од типот на четка тие користат еден вид четка, така што нејзината примена е многу посложена од традиционалната, па затоа е многу честа појава да се гледаат тетоважи со многу слаб квалитет. Оваа техника се користи главно за правење големи тетоважи каде областа што треба да се покрие е многу широка.

Издржливост на тетоважите

цена-тетоважи-бои

Издржливоста на тетоважите има врска со искуството на уметникот за тетовирање. Како општо правило, користените пигменти се воведуваат под кожата, но има различни слоеви во кожата, колку е подлабоко, толку потрајно ќе трае со текот на годините. Ако, пак, овие се нанесуваат плитко, со текот на времето тие ќе исчезнат и ќе ја изгубат бојата на кожата. Ако ни е јасно дека сакаме да направиме тетоважа и сакаме да трае цел живот, мора да одиме во салон кој има многу искуство, во спротивно сакаме нашата сакана тетоважа да стане замаглување.

Можете ли да избришете тетоважа

бришење на тетоважи

Ако тетоважата е направена правилно и е во дермисот, единствената опција да се елиминира е со употреба на ласерски техники. Ако, пак, тетоважата не го достигнала дермисот, туку е во површни слоеви, со регенерација на надворешниот слој на кожата, тетоважата постепено ќе исчезне, иако секогаш може да има некоја трага што бара употреба на ласер за целосно отстранување.

Ласерот навистина не го отстранува мастилото за тетоважа, она што го прави е да се пробие на помали делови, така што тие можат да се апсорбираат од кожата и подоцна да се елиминираат од страна на лимфниот систем. Со текот на годините, цената на отстранувањето на тетоважите падна многу, бидејќи според некои истражувања помеѓу 80 и 90% од корисниците кои поминале низ салон за тетоважи, сакаат да се ослободат од него во текот на целиот живот.

Поврзана статија:
Како да ги поправите или отстраните тетоважите

Цени на тетоважи

Цената на тетоважите варира во голема мера во зависност од големината и боите што се користат за да се направат, но тие не се единствените фактори што влијаат на цената. Логично, со поголеми големини и бои, трошоците за нив се зголемуваат. Но, со цел да се пресметаат трошоците за правење тетоважа можеме да ги земеме предвид следниве карактеристики.

Големина

Колку е поголема тетоважата, толку подолго ќе биде потребно за тетоважарот да го направи цртежот на нашето тело. Ако сакаме да направиме тетоважа што ќе ни го покрие целиот грб, во една боја, можеме да платиме околу 800-900 евра, додека ако се определиме за мала, нешто помала од големината на раката, цената обично е околу 50-60 евра.

Поврзана статија:
Тетоважи на целата рака

Бои

Употребата на бои ја зголемува цената на тетоважите, бидејќи сакате неколку различни игли за да избегнете мешање на боите, дополнително се зголемува комплексноста на истите, како и бројот на часови за да се направи тоа. Истата тетоважа што во црно може да нè чини околу 50-60 евра, ако ја сакаме во боја, цената на истата може дури и да се дуплира.

Шаблон, сопствен дизајн или слободна волја

ново-училишно-реално

Во салоните за тетовирање можеме да најдеме голем број на шаблони кои ни овозможуваат брзо да добиеме идеја за тоа што можеме да направиме во тој салон. Користењето на овој тип на шаблони е најевтиниот начин за сосема нова тетоважа во нашето тело. Ако, пак, носиме сопствен дизајн, трошоците за него се зголемуваат бидејќи е необично, а уметникот за тетовирање мора да се придржува до големината и желбите на корисникот.

Но ако уметникот за тетовирање има признат престиж, можеме да избереме да и подариме слободна рака и да ни направиме тетоважа што сакате во врска со некоја тема. Во овие случаи, цената се зголемува особено ако сакаме дизајнот да покрие голема површина од нашето тело, како што се грбот или градите.

Кеш за уметници

Ако навистина сакате да видите за што е способен уметникот за тетовирање, најдобро е да направите побарајте ја неговата книга со најрепрезентативни дела Што направи. Со малку среќа, можеби можете да најдете позната личност која поминала низ тој салон за тетоважи. Секој професионалец има свои цени, но секогаш мора да бидеме сомнителни ако цените што ни ги нудат се премногу ефтини, бидејќи квалитетот на работата можеби не е како што се очекуваше.

Имајте на ум дека тетоважите тие се инвазивна процедура во нашиот дермис, што бара неколку едноставни чекори за да се избегне заразување со болести. Секој професионалец кој е запознаен со овој свет, користи ракавици, игли за еднократна употреба, ја стерилизира опремата откако ќе заврши тетоважата ... Со едноставен поглед можеме брзо да видиме дали ги исполнува минималните хигиенски услови.

Здравствени ризици

Како што коментирав во претходната точка, тетоважата е нападна постапка со која доколку не се почитуваат одредени хигиенски мерки, може да предизвика и инфекции покрај пренесување на болести како што се ХИВ или хепатитис, исто така може да предизвика инфекции на кожата поради употреба на пигменти кои понекогаш можат да станат канцерогени. Некои пигменти можат да содржат токсични хемикалии како што се тешки метали или јаглеводороди, па затоа секогаш е препорачливо да се консултирате со искусен професионалец.

Зелените тетоважи користат никел и хром, кадмиум се користи за жолта боја, соли на кобалт за сина боја, железен оксид за окерни тонови, за бел титаниум и цинк оксид. Можеме да најдеме и органски пигменти чија отпорност е помала и исто така Тие можат да предизвикаат алергиски реакции кај одредени луѓе.

Како што можете да видите, тешко е да се поправи цена на тетоважа без да го знаете типот, каде и како сакате. Ако сакате да им помогнете на другите корисници, кажете ни во коментарите колку ве чини вашата тетоважа и несомнено ќе биде добра препорака за да добиете идеја за цената што треба да ја платите.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.