Како да ја отворите темата за разговор

Разговор

Сабја како да се отвори тема за разговор го прави нашиот социјални односи. Малку работи им штетат толку колку оние непријатни тишини во кои никој не знае што да каже. Ова станува уште поочигледно кога сме со луѓе кои штотуку сме ги запознале.

La срамежливост o los нерви тие можат да ни изиграат во такви моменти. И двете се случуваат, во помал или поголем степен, кога нè запознаваат со друга личност и треба да знаеме како да успееме во таа ситуација. За сето ова, ќе објасниме како да добиете тема за разговор, но претходно ќе ви дадеме неколку совети кои ќе ви го олеснат успехот во вакви ситуации.

Претставете се и останете позитивни

Честитки

Поздрав пред да започнете разговор

Најдобар начин да го скршите мразот со друга личност што штотуку ја запознавте е да го скршите мразот ве запознавам. Изгледа како безумно, но тоа е добра стратегија. Исто така, придружете го со некои фраза која покажува интерес за вашиот соговорник. На пример, прашање за вашите хоби.

Од друга страна, при вашиот прв контакт задржете a позитивен став. Имајте на ум дека другата личност е исто толку нервозна како и вие и останете фокусирани на темата на разговорот. седни опуштено за разговор и, ако згрешите, извинете се и не и давајте важност. Обидете се грациозно да излезете од тоа бидејќи ова дури може да биде смешно.

Ако сте од оние кои премногу се вознемируваат кога ќе запознаете некого, аплицирајте техники на релаксација снимки. На пример, обидете се да земете подлабоко здив и полека да го испуштите. Овој едноставен трик ќе ви помогне опуштете се психички и физички.

Започнете со нешто површно пред да ја отворите темата за разговор

разговор помеѓу пријатели

двајца луѓе разговараат

Експертите за тоа како да покренете тема за разговор препорачуваат да започнете со тоа површни теми. Дури и ако сакате длабоки разговори, сепак не ја познавате другата личност и можеби нема да се вклопите во него. Се покажа дека започнувањето на разговор со теми како што се времето или спортот помогне да се скрши мразот Помеѓу обете.

Откако ќе ја поминете првата фаза од разговорот, ќе имате време преминете на посуштински работи. Исто така, многу е важно тоа не донесувајте остри проценки. Како што штотуку ви кажавме, сè уште не знаете како мисли другиот и одредени мислења би можеле да воспостават ѕид меѓу нив двајца. Во оваа смисла, погодно е малку да се запознаете со другата личност пред да се занимавате со прашања за кои можеби не се согласувате, како што е политиката.

Внимавајте на говорот на телото и покажете интерес

Работно интервју

Интервју за работа, друг тип на разговор

Од истата причина, треба да внимавате на говорот на телото. Понекогаш, со него кажуваме повеќе отколку со зборови. Добрата употреба на тој јазик ви овозможува покажете интерес за вашиот соговорник и позитивност кон него. Од друга страна, ако го користите погрешно, може да изгледа дека ви е здодевно од нивниот разговор. Презентирајте исправено држење, насмевнете се кога приликата дозволува и одржувајте контакт со очите со другиот. Така ќе види дека ве интересира тоа што го зборува.

Исто така, сето горенаведено мора да биде придружено со прашања за темата со која се занимавате или за вашиот вкус. ТОЈ искрен со овие прашања бидејќи, на тој начин, ќе постигнете а потечен и поинтересен разговор. А, дополнително, вашиот соговорник ќе цени дека го цените тоа што ќе ви го објасни и ќе можете научи нешто ново.

Ова не е некомпатибилно со тоа што вие учествувате во разговорот. За разговорот да помине добро, Двете страни мора да интервенираат. Односно, не се работи само за слушање со голем интерес. Треба да имате и мислење за тоа што тој ви го кажува. Но, направете го тоа со умереност, бидејќи сеуште не знаете како размислува вашиот соговорник.

Со други зборови, како што ви кажавме, избегнувајте предвремени пресуди. И ова важи и при формирањето мислење за личноста со која разговарате. Многупати, срамежливоста или нервите прават да изгледа поинаку од она што навистина е. Во оваа смисла, првиот впечаток може да биде погрешен. За сето ова, обидете се да не формирате фиксна идеја за таа личност, дајте ѝ маржа за подобро да ја запознае.

Избегнувајте ги таканаречените „убијци на разговор“

Разговор

неколку пријатели разговараат

Веќе предвидовме дел од тоа што ќе ви го кажеме, но многу е важно и не е лошо да се повтори. Оние кои знаат како да започнат тема за разговор зборуваат за „убијците на разговор“. Со овој многу јасен квалификатор тие се однесуваат на прашања кои можат да ве натераат да не успеете. Жестоко покажување на политички мислења е еден од овие убијци, но исто така е и критиката кон другите луѓе. Ниту една од овие не е тема за прв разговор. Всушност, огромното мнозинство на луѓе ги избегнуваат во овие првични контакти.

Ако разговорот не тече како што сакате, можете да прибегнете кон трикот на побарајте помош од вашиот соговорник. Не се работи за тоа да се прави буквално. Мислам, не мора да го прашуваш за што можеш да зборуваш. Тоа е посуптилно, Се состои од поставувајте прашања за да го натерате да разговара. На овој начин дополнително ќе се чувствува и личноста со која разговарате повеќе ценет и поврзан со вас. Во врска со ова, секое прашање може да вреди. На пример, ако сакате филмови или кои музички групи ве интересираат. Но и што мислите за одреден настан.

Уживајте во разговорот и обидете се да научите

Дијалог

Дијалог на состанок на пријатели

Заедно со сето она што ве советувавме, големата тајна за тоа како да започнете теми за разговор е позитивен став. Со ова сакаме да ви кажеме дека се трудите да уживате во разговорот со личноста која ве придружува. Не создавајте големи очекувања кои би можеле да ве фрустрираат. Едноставно, нека тече разговорот и добро се забавувај.

Ако го прифатите овој став, полесно е отколку поврзете се со вашиот соговорник. А и дека учиш од тоа што ти го кажува. Забележи го тоа секој има нешто интересно да каже и дека со тоа можеш да се збогатиш. Но, за да се случи ова, треба да бидеш отворени за она што ви кажува. Така, можете дури и да воспоставите подлабока врска со таа личност.

Совети за избор на тема за разговор

Неформален разговор

неврзан муабет

Откако ќе ви дадеме совет за тоа како треба да се однесувате кога разговарате со друга личност, сакаме да ви понудиме неколку конкретни идеи за тоа како да направите разговор и да бидете успешни во ситуацијата во која се наоѓате.

Пред се, важно е тоа изберете ја темата според вашиот соговорник. Доколку ја имате таа можност, информирајте се за нивните вкусови и мислења. Така ќе ви биде многу полесно да имате течен и пријатен разговор. На пример, ако личноста со која разговарате е фудбалски навивач, разговарајте со нив на оваа тема. Наместо тоа, ако сака некоја ТВ серија, кажете му дека и вие сте заинтересирани за неа.

Во врска со овој совет, исто така е важно да се информирате за темата за која ќе разговарате. Со други зборови, подгответе го малку. Ако вашиот соговорник е љубител на качување, а вие немате поим, веројатно ќе изгледате смешно и подобро е да не ја спомнувате таа тема. Затоа, или истражувајте или, уште подобро, побарајте друга тема што ве интересира и двајцата.

Покрај доброто избирање на темата, важно е тоа нека зборуваат другите. Во разговорот има малку нешта кои се толку досадни како монополизирани од еден единствен поединец. Остава впечаток дека тој зборува за оваа тема и дека оние што го слушаат се обични слушатели. Ова е навистина непријатно и понекогаш се случува без да го сфатиме.

Мислам дека зборувањето значи разговарајте со две или повеќе луѓе. Ако само еден го прави тоа, а другите слушаат, тоа е а монолог. Затоа, неопходно е да му дозволите на вашиот соговорник да интервенира и за да може да го каже своето мислење и за да тече разговорот и вие да научите од него.

Како да изберете тема за разговор: шегаџиите

Разговарајте со потенцијален партнер

Не е исто да се отвори тема за разговор со познаник отколку со хипотетички иден партнер

Конечно, за да ја завршиме нашата статија за тоа како да добиете тема за разговор, ќе предложиме неколку идеи што можете извлечете теми за вашиот говор. Ова се едноставни теми кои, нормално, сите се заинтересирани и да го олеснат вклучувањето во дијалог.

Кога штотуку сте ја запознале другата личност, најдобриот начин да најдете работи за кои треба да разговарате поставуваат прашања. Прашањата како што се какво хоби негувате, дали имате домашно милениче или какви се вашите кулинарски вкусови можат да ви отворат многу полиња за разговор. Исто така, иако може да изгледа како клише, можете да го прашате што прави. Сепак, ве советуваме да Не навлегувајте премногу во трудовите прашања затоа што, во тој случај, разговорот може да се претвори во професионален тип на дијалог и тоа не е ваша цел.

Исто така, постојат голем број на теми кои ги интересираат сите. На пример, можете да го наведете прашањето за патување или музика. Но, можете да зборувате и за вести што се тема во тренд на социјалните мрежи, па дури и да бидат пооригинални и да поставуваат прашања поврзани со општеството или одреден филмски режисер. Во секој случај, Тие не треба да бидат многу длабоки теми. Овие се многу интересни, но подобро е да ги оставите за кога запознајте се повеќе со вашиот соговорник. Во спротивно, би можеле да зборувате за нешто што го прави непријатно или за што е недоволно подготвен.

Како заклучок, ви покажавме како да се отвори тема за разговор. Но, не е исто да разговараш со нов познаник отколку со хипотетички иден пар. Општото правило е покажете како сте и тоа се цени вашиот искрен интерес од личноста со која разговарате. Со ова, ќе имате долг пат да одите и прашањата за дијалог ќе се отворат полесно. Следете ги овие совети и кажете ни за вашето искуство.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.